23 de setembre del 2018

Obra orquestral de Joan Manén i Marc Migó enregistrada per l'Orquestra Nacional d'Ucraïna



Entre els dies 7 i el 11 d'octubre tindrà lloc a Kiev l'enregistrament de dues obres simfòniques de Joan Manén i tres de Marc Migó. Les obres de Joan Manén (1883-1971) gravades seran el Concertino Op. A-49 per a violí i orquestra i la Rapsòdia Catalana per a piano i orquestra Op. A-50. El intèrprets seran la violinista Kalina Macuta i el pianista Daniel Blanch acompanyats per l'Orquestra Simfònica Nacional d'Ucraïna dirigida per Volodymyr Sirenko. Del compositor barceloní Marc Migó (1993) s'enregistraran  Piano Concertino, Epitafi a Hans Rott per a orquestra de corda i Fantasia Popular per a orquestra. El Concertino serà interpretat pel pianista valencià Sergi Pacheco.

L'objectiu d'aquest projecte discogràfic és la de combinar en un sol disc cinc primeres gravacions mundials de la música més notable de Joan Manén i Marc Migó establint un diàleg creatiu entre dos compositors i presentant una continuació ben articulada de la tradició musical catalana.

 D’una banda, Joan Manén va ser un músic brillant les obres del qual han estat injustament oblidades i només molt recentment comencen a rebre el reconeixement que es mereixen. La gravació del seu Concertino per a violí (per a violí i orquestra) i la seva Rapsòdia Catalana (per a piano i orquestra), brindarà l’oportunitat d’escoltar per primera vegada les seves dues darreres obres, compostes durant la dècada dels 50 i posseïdores d’un llenguatge molt madur arrelades a la tradició catalana i dotades d’una veu absolutament personal, amb progressions harmòniques i girs harmònics característics.

D’altra banda, amb la inclusió del Piano Concertino de Marc Migó és una obra eclèctica que fusiona diverses característiques musicals provinents d’arreu del món (vitalitat mediterrània, varietat rítmica americana, una escriptura pianística influïda per compositors soviètics com Prokófiev i Xostakóvitx) en un estil personal. Malgrat la seva joventut Marc Migó està cobrant rellevància en l’escena musical catalana i la seva projecció internacional fa d’ell un contrapunt interessant a Joan Manén.

No obstant, el nucli del projecte són les melodies  populars catalanes que han estat emprades com a material creatiu per ambdós compositors (com suceeix a la Rapsòdia Catalana y al Concertino per a violí  de Manén y a la Fantasia Popular de Marc Migó). Aquest disc contribuirà a eixamplar el coneixement existent al voltant de dos compositors molt interessants, un històric i l’altre contemporani, a través d’un repertori que emfatitza la identitat catalana i la relació entre dos creadors pertanyents a generacions allunyades en el temps però que comparteixen el mateix sentit de tradició i integren en la seva música elements tan nacionals com internacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada