20 de setembre de 2017

La Simfonia Nova Catalònia de Joan Manén torna a Alemanya després de 96 anys


El proper 8 d'octubre la Neue Philarmonie Frankfurt dirigida per Guido Johannes Rumstedt interpretarà la Simfonia Nova Catalònia op. A-17 del cèlebre compositor i violinista barceloní Joan Manén (1883-1971). La interpretació d'aquesta simfonia -d'una durada de 50 minuts- , que tindrà lloc al Capital Teather Offenbach de Frankfurt, suposa la reestrena a Alemanya d'aquesta important obra que en vida de l'autor fou sovint interpretada amb èxit arreu d'Europa (Dresden, Berlín, Barcelona, Viena, Madrid, Plauen...) La darrera interpretació d’aquesta obra a Alemanya, va tenir lloc el 1921 ni més ni menys que amb l'Orquestra Filharmònica de Berlín, dirigida pel prestigiós director hongarès Fritz Reiner. Arran d'aquesta interpretació el crític Jul Hageman del Berliner Tageblatt va arribar a comparar-la amb les simfonies de Mahler per la seva captivant bellesa. 

La Simfonia “Nova Catalònia” va ser estrenada amb el títol de “Catalònia” el 1900 a Barcelona, quan el compositor comptava amb tan sols disset anys. Més tard la va reelaborar per crear una nova i definitiva versió que portaria per títol “Nova Catalònia” -editada per l’editorial Universal Edition- amb la que obtindria grans èxits, especialment a Alemanya, on Manén va viure durant setze anys i fou molt reconegut i estimat com a gran virtuós del violí. La Simfonia està construïda a partir de nombrosos temes populars catalans, entre ells Els segadors, El desembre congelat, El noi de la mare, L'hereu riera,  El cant dels ocells o La filla del marxant. El tema d'Els Segadors serveix de leitmotiv durant gran part de la Simfonia de manera que el compositor crea un relat on ens mostra la personalitat i lluita del poble català per a assolir una nova Catalunya. En el darrer moviment el compositor presenta el triomf del poble exposant l'himne d'Els segadors en tonalitat major i utilitzant l'únic tema original propi simbolitzant el triomf de la Nova Catalònia.

La reestrena a Alemanya d'aquesta simfonia suposa un pas endavant en la recuperació i difusió de la figura d'aquest gran músic oblidat i poc reconegut fins i tot al nostre país, una feina que en els darrers anys ha estat impulsada per  l'Associació Joan Manén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada